Jubileumsdagen

Lördagen 25 april firades 85-års jubileum i SGV. Vi startade på förmiddagen med att samlas i 26:an för en välkomstdrink. Därefter var det dags för bussutfärd, vi var nästan 50 personer de flesta från SGV men även några kompisar från FV.

Färden gick till Klörup för att besöka två olika hantverkare samt häktet.

Ett besök var hos sme´n Håkan Haleby som driver ”smidjan” som var belägen mitt i byn vid stora vägen. Han berättade om smedjan som i stort sett var original sedan slutet av 1700-talet, att sme´n var tvungen att kunna lite av varje, till exempel göra hästskor, bruksföremål och även föremål till utsmyckning som ljuskronor och ljusstakar. Han visade hur arbetet går till, järnet värms upp med stenkol och luft, sedan bankas järnet ut till önskad form med hjälp av hammaren och städet. Det är tungt, varmt och ett verkligt precisionsarbete. Sme´n hade oftast en person till sin hjälp en så kallad sme-halva.

Tvärsöver vägen från smeden ligger häktet sköts av Skytts härads hembygdsförening.

Lite historik: Klörup var tingsställe för Skytts härad från 1690, det fanns ett fånghus i början av 1700-talet som de styrande ansåg vara omodernt och krävde förändring. Häradshäktet stod färdigt i januari 1809, inga större förändringar av byggnaden har skett och det är den enda bevarade i sitt slag i Sverige. Kallades i folkmun för Tjyvahulled. Häktet var i bruk till 1904 då Tingsrätten flyttade till Malmö.

Fångvaktaren och hans familj hade sin bostad i huset och förfogade över 2 rum och kök, kanske inte precis det vi kallar för kök idag, snarare en eldstad och någon hylla och skåp med plats för lite redskap och porslin. Själva häktet består av 2 fångceller, en för män och en för kvinnor, vardera med plats för 8 – 10 fångar. De häktade satt normalt på Malmöhus och forslades i bojor i hästskjuts till Klörup då ting skulle hållas. Efter dom verkställdes straffen, enklare straff som spöstraff verkställdes på plats, övriga straff på annat ställe.  Manscellen vette mot norr där det var mörkt, kallt och utsikt mot spöpålen, medan kvinnocellen vette mot söder, där det var sol och värme. Känns inte som det kan har varit speciellt trevligt att sitta där, oavsett om cellen vette mot norr eller söder.

Hantverksbesök nr 2 var hos pilfläterskan Carin som berättade om odling av pil, det hårda och ansträngande jobbet med skörd, torkning och alla förberedelser innan själva flätningen kunde påbörjas. Hon visade hur hon arbetar med pilen, olika flättekniker och hur alla delar tas tillvara.

Efter besöket i Klörup gick färden vidare till Klagshamns vingård, där vi fick veta massor om svensk vinodling. När vingårdens ägare, Murre, berättat om hur det är att vara vinodlare i Sverige var det dags för provning av deras rosévin och därefter mat. Menyn i korthet: laxterrin, hjortstek och chokladkaka. Stämningen och ljudnivån ökade i takt med att nivån i glasen sjönk.

Klockan 18 lämnade vi Klagshamn för att avsluta dagen och kvällen på 26:an med dans, sång, kaffe och tårta tillsammans med fler danskompisar från FV, Hembygdsgillet och Trehäradsbygden. Kvällen avslutades vid 22-tiden.

”En härlig dag att se tillbaka på”, trots lite regn och moln

men med ” sol i hjärtat” funkar allt ändå!